,

Επίσκεψη Περιφερειάρχη στη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας

16.12.09 Leave a Comment


Τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, επισκέφθηκε σήμερα, (Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009), ο νέος Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Αναστάσιος Αποστολόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Νομάρχη κ. Θύμιο Σώκο, τους αντινομάρχες καθώς και άλλους θεσμικούς παράγοντες της νομαρχίας.

Ακολούθησε σύσκεψη εργασίας, κατά την οποία ο κ. Σώκος παράθεσε αναλυτικά στοιχεία για όλα τα θέματα και προβλήματα, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του κ. Αποστολόπουλου.
Οι δύο άνδρες, μετά την συνάντησή τους εμφανίσθηκαν βέβαιοι για την συνεργασία, που θα έχει στόχο, η Αιτωλοακαρνανία και η Δυτική Ελλάδα, να πάρουν τις θέσεις που τις αξίζουν με βάση τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό τους.
Στο υπόμνημα που επέδωσε, ο κ. Σώκος στον νέο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναφέρονται τα εξής:
Κύριε Γενικέ,

Σας καλωσορίζουμε σήμερα στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Δυτική Ελλάδα και ευχόμαστε επιτυχία στο έργο σας.
Η Αιτωλοακαρνανία, από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας με έκταση 5.500 τ.χλμ. και πληθυσμό 225.000 κατοίκους, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα υποδομών.
Ο νομός βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης, καθώς η κατασκευή νέων έργων υποδομής και η ανάπτυξη νέων παραγωγικών συστημάτων καθυστερούν και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής προσβλέπουμε στα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία εσείς διαχειρίζεστε (το απερχόμενο Γ ΄ Κ.Π.Σ., το εν εξελίξει ΕΣΠΑ και οπωσδήποτε το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Κύριε Γενικέ,
Με πολύ κωδικοποιημένο τρόπο θέλουμε ενδεικτικά να σας γνωρίσουμε τα βασικά προβλήματα του νομού, τα οποία περιμένουν άμεση λύση και άπτονται των αρμοδιοτήτων σας.
1. Πρωταρχικό ζήτημα για εμάς είναι η Πολιτική Προστασία (πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις, σεισμοί) «η οποία μας κοστίζει» περίπου 5.000.000 € κάθε χρόνο και ουδέποτε χρηματοδοτηθήκαμε από κάποια χρηματοδοτική πηγή. Επιβάλλεται:
1α. Η άμεση προώθηση της πληρωμής έργων που εκτελέστηκαν σε πυρόπληκτες περιοχές του έτους 2007 και η επιτάχυνση της άμεσης δημοπράτησης των εγκεκριμένων έργων από το Ταμείο Αλληλεγγύης προυπολογισμού1.862.000 € στις ίδιες περιοχές.
1β. Η μέριμνα για αυτοτελή χρηματοδότηση της δράσεως αυτής.
2. Αύξηση του ορίου πληρωμών για την Αιτωλοακαρνανία στο πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ από 3.000.000 € σε 15.000.000 €.
3. Έκδοση απόφασης δημοπράτησης των δύο αξιολογημένων προτάσεών μας στην πρόσκληση για τη θεματική προτεραιότητα «Προσπελασιμότητα» του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος.
4. Χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από τον Άξονα Τεχνική Βοήθεια του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος για εκπόνηση μελετών με το ποσό 3.000.000 €.
5. Προώθηση της ολοκληρωμένης πρότασης της Αιτωλοακαρνανίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νομού (διαθέτουμε εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους, Προκαταρκτική Μελέτη και Τεύχη Δημοπράτησης για Σύστημα Διαλογής και Επεξεργασίας αστικών στερεών απορριμμάτων).
6. Ολοκλήρωση του έργου «Παραλιακή Οδός Πογωνιάς Νέας Πλαγιάς του Δήμου Κεκροπίας», το οποίο χρηματοδοτείται από τη ΣΑΝΑ 001/3.
7. Ομαλή χρηματοδότηση όλων των έργων της ΣΑΝΑ 001/3 τα οποία ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται κανονικά.
8. Ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης του Δήμου Ναυπάκτου.
9. Προώθηση της αδειοδότησης της απόληψης αδρανών από τον ποταμό Εύηνο, για την υλοποίηση των μεγάλων έργων στο νομό.
10. Προώθηση της αναθεώρησης και επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αγρινίου.
11. Αξιολόγηση των προτάσεων της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας στην πρόσκληση για τη θεματική προτεραιότητα «Εκπαίδευση του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος», με την απαραίτητη ευελιξία στα ζητήματα των κτιριολογικών προγραμμάτων (π.χ. τα σχολεία με μαθητικό δυναμικό κάτω των 100 μαθητών δεν είναι δυνατό να εφαρμόζουν κτιριολογικά προγράμματα τα οποία απαιτούν συνολικό εμβαδόν άνω των 2.300 τ.μ.)
12. Ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης των χωματερών Αχελώου, με πρόσθετη χρηματοδότηση.

Κύριε Γενικέ,

Η άμεση συνεργασία μας στα ζητήματα αυτά θα δώσει αποτελεσματικές λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα που «κρατάνε πίσω» τον νομό μας.

0 σχόλια »

Leave your response!