Δήλωση Καρακώστα για τα stage

27.11.09 Leave a Comment


Σας παραθέτουμε αυτούσια την δήλωση του δημοτικού συμβούλου Ναυπάκτου και επικεφαλή της Κίνησης Πολιτών Κ. Καρακώστα για τα Stage.

STAGEI από παντού η υποκρισία

Μετά από παρέμβαση της Κίνησης Πολιτών «συζητήθηκε» επιτέλους στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το πρόβλημα των stage και των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
Η λέξη «συζητήθηκε» μπαίνει σε εισαγωγικά γιατί μετά τις πρώτες τοποθετήσεις η πλειοψηφία (για πρώτη φορά στα χρονικά) αποχώρησε οπότε δεν καταλήξαμε σε απόφαση λόγω έλλειψης απαρτίας. Μπορεί στα λόγια και με «αγκαλίτσες και φιλάκια» ο δήμαρχος να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους στα stage, αλλά όταν ήρθε η ώρα να πάρει συγκεκριμένη θέση το έβαλε στα πόδια. Γιατί άραγε δεν πήρε το λόγο στη συνεδρίαση; Εκείνη την ώρα βέβαια έπαιζαν ποδόσφαιρο οι καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι του Ολυμπιακού, με τους stagiers θα ασχολούμασταν; Ή μήπως υπάρχουν και άλλοι λόγοι;
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πήρε το λόγο και πρώην αντιδήμαρχος που χωρίς διόλου ντροπή δήλωσε πως οι συμβάσεις των stage είναι παράνομες και πρέπει να απολυθούν. Δεν την πείραξε που χρόνια τώρα έκλεινε τα μάτια στην «παρανομία». Στο γραφείο της και στο Δημαρχείο εργαζόντουσαν οι stagiers, χωρίς ασφάλιση, χωρίς συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Έβλεπε την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους αλλά προτίμησε να κάνει την στρουθοκάμηλο.
Απόλαυσε μαζί με άλλους τα υπό καταναγκασμό χειροκροτήματα των stagiers στον απολογισμό του δημάρχου. Τότε κανείς δεν μιλούσε για απολύσεις. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να τους πετάξουμε σαν στυμμένες λεμονόκουπες.
Και κανείς δεν μπορεί να έχει ως δικαιολογία την άγνοια για όσα συνέβησαν στο παρελθόν. Εδώ και τρία χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο σε πολλές συνεδριάσεις, αρνήθηκα να νομιμοποιήσω και καταψήφισα οποιαδήποτε τέτοιου είδους πρόσληψη. Όμως βρέθηκαν πολλά πρόθυμα χέρια να σηκωθούν και να αποδεχθούν κάθε είδους εργασία με λιγότερα δικαιώματα και ελαστική μορφή απασχόλησης. Τα λαγωνικά του λαϊκισμού όμως τότε μύριζαν ρουσφετάκια και ήταν έτοιμοι να προσυπογράψουν οτιδήποτε. Τώρα μπροστά στους εργαζόμενους τους υποστηρίζουν και πίσω τους σφυρίζουν αδιάφορα και αναζητούν το «ηθικό» και το «νόμιμο».
Για την ιστορία αναφέρω πως η πρόταση που κατέθεσα είχε δύο πλευρές.
 Πρώτα ζητούσε να θωρακιστεί νομικά η κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης και να ποινικοποιηθεί το ρουσφέτι και οι παράνομες προσλήψεις στο Δημόσιο, γι’ αυτούς που τις προωθούν (δημάρχους, νομάρχες, υπουργούς και προέδρους οργανισμών). Μόνο έτσι θα απαλλαγούμε οριστικά από τέτοιου είδους φαινόμενα. Μπορούσε όμως να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο ο δήμαρχος; Μα αν συμβεί αυτό τότε με τι θα απασχολείται;
 Από την άλλη ζητούσε να λυθεί το πρόβλημα των σημερινών εργαζόμενων με stage. Να πληρωθούν αναδρομικά όλα τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα (που παρανόμως δεν πληρώθηκαν) και όσοι έχουν τουλάχιστον δύο συμβάσεις και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να μονιμοποιηθούν. Για όλους τους άλλους να μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία τους είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.


Κώστας Καρακώστας εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο



0 σχόλια »

Leave your response!